El   Seminari de Topografia Antiga és un Grup de Recerca actiu desde l’any 1997 adscrit al Departament d’Història i Història de l’Art de la URV i al mateix temps a l’Institut Català d’Arqueologia Classica. Agrupa en torn a un programa científic unitari diferents investigadors especialitzats en l’estudi de l’urbanisme antic, l’arquitectura grega i romana, la investigació arqueològica en medis urbans, l’aplicació dels Sistemes d’Informació Geografica en Arqueologia i les formules de integració de les restes arqueològiques a la ciutat moderna.

El nostre grup recull entre les seves prioritats l’anàlisi arqueològic, urbanístic, històric i cultural de la antiga Tarraco i la problemàtica actual de la Arqueologia Urbana de la ciutat de Tarragona. Però aquests estudis només poden tenir sentit en el marc d’altres treballs igualment importants que diferents components del grup realitzen sobre altres cultures i continents, ja sigui la Grecia Antiga i la propia Roma, les ciutats d’Ostia i Pompeia, les Cultures Andines o el Orient Llunyà (Japó). El grup promou igualment la creació de una xarxa europea de capitals provincials romanes.

El SETOPANT forma part del grup d’investigació de la Generalitat de Catalunya 2014 SGR-1197, MIRMED-GIAC (ICAC/URV/UAB) sota la direcció del Dr. Joan Gómez Pallarès director de l’ICAC.